PODPROGRAM 2017 - EFEKTY

 

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Jastrzębi z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  1. warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

  2. skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

  3. mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

  4. mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

  5. cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

  6. tłuszcze (olej rzepakowy),

  7. dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

 

Pomoc żywnościowa trafiła do 270 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Jastrzębia, województwa mazowieckiego.

 

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 13,8267 ton żywności;

  • 1350 paczek żywnościowych;

  • 0 posiłków.

 

W ramach Podprogramu 2017 dla 27 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 27 uczestników;

• Żywieniowe - 1 spotkanie dla 27 uczestników;

• Kulinarne - 1 spotkanie dla 27 uczestników;

• Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 27 uczestników.

 

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Jastrzębi

26-631 Jastrzębia
tel./fax. 48 384 05 07
gops@jastrzebia.pl

Godziny otwarcia:
pon. - 8.00 - 16.00
wt. - pt. - 7.00 - 15.00

Licznik odwiedziń: 214319